Selepas lebih daripada 7 minggu tanpa ada kes direkodkan, Republik Demokratik Congo (DRC) telah menyaksikan 2 kes kematian baru-baru ini, dengan kematian yang terbaru yang melibatkan kanak-kanak berusia 11 bulan, petikan daripada Organisasi Kesihatan Sedunia, WHO pada hari Ahad lalu.

Wabak virus kedua yang paling berbahaya secara rasminya dijangka berakhir di negara itu, tetapi pada hari Jumaat seorang juruelektrik berusia 26 tahun di bandar Beni timur didapati menghidap penyakit itu.

Gadis berusia 11 bulan itu dirawat di pusat kesihatan yang sama dengan juruelektrik, Boubacar Diallo, timbalan pengurus kejadian untuk tindak balas Ebola WHO, kata Reuters.

Pegawai mengatakan bahawa belum jelas bagaimana juruelektrik itu dijangkiti Ebola. Dia tidak mempunyai hubungan yang diketahui dengan pesakit Ebola yang lain dan bukan datang daripada penghidap virus yang mungkin sembuh, kata kerajaan negara itu pada hari Jumaat.

Kes baru pada pengakhiran wabak Ebola ini adalah perkara biasa dan kes baru tidak semestinya virus itu akan merebak di luar kawalan lagi. Virus Ebola menyebabkan demam, pendarahan, muntah dan cirit-birit dan merebak di kalangan manusia melalui cecair badan.

Keganasan Militia Punca Kematian Ribuan Kes Kematian Ebola.

Keganasan militia menyerang pusat rawatan membunuh seorang ahli epidemiologi dari wilayah Cameroon di Timur Congo.

Keganasan militia menyerang pusat rawatan membunuh seorang ahli epidemiologi dari wilayah Cameroon di Timur Congo.

Gambar: Keganasan militia menyerang pusat rawatan membunuh seorang ahli epidemiologi dari wilayah Cameroon di Timur Congo.

Wabak Ebola yang berlaku sekarang telah mengorbankan lebih dari 2,200 orang sejak Ogos 2018 di wilayah negara dek kerana keganasan militia yang berusaha menyekat usaha membendungnya.

Semasa wabak ini telah membunuh kira-kira dua pertiga daripada mereka yang dijangkiti.

Dua vaksin baru membantu membendung virus itu, walaupun ketidakpercayaan masyarakat dan serangan militia menghalang pekerja kesihatan untuk mencapai beberapa kawasan yang dilanda masalah.

Pada hari Sabtu, sekumpulan pemuda yang marah melemparkan batu ke arah sepasukan pekerja WHO dan timbalan walikota Beni ketika mereka berusaha untuk mencemarkan rumah elektrik dan mengesan kenalannya, kata Diallo.

“Bagi mereka, Ebola sudah berakhir,” katanya kepada Reuters. “Orang-orang di sini mempunyai beberapa masalah untuk memahami bagaimana kes ini datang dua hari sebelum pengisytiharan berakhir,” kata Diallo.

Pegawai Timbalan daerah itu terpaksa meninggalkan keretanya dan melarikan diri dengan teksi motosikal, kata Kambale Sabuni, ketua polis di Beni.

Pada hari Jumaat, setelah kes baru yang pertama dijumpai, Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengatakan bahawa ia tidak sepenuhnya tidak dijangka.

“Perkara ini satu khabar buruk ini kami dah jangka. Keputusan kami menempatkan pasukan tindak balas di Beni dan kawasan berisiko tinggi yang lain adalah tepat, ‚ÄĚkata Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ketua Pengarah WHO.

Organisasi itu mengatakan usaha sudah dilakukan untuk mencari semua orang yang mungkin berhubungan dengan orang tersebut untuk menawarkan vaksin dan memantau status kesihatan mereka.

Menjelang hari Ahad, jumlah ini dipercayai melebihi 200 orang.

“WHO telah bekerjasama dengan responden kesihatan dari DRC selama lebih dari 18 bulan dan pasukan kami sekarang menyokong siasatan kes terbaru ini,” kata Dr Matshidiso Moeti, Pengarah Wilayah WHO untuk Afrika.

“Walaupun pandemik Covid-19 yang sedang berlangsung menambah lagi cabaran, kami akan meneruskan usaha bersama ini bersama-sama sehingga kami dapat mengumumkan berakhirnya wabak Ebola ini”.

Sumber